Beleidsinhoudelijk resultaat

Dordrecht gaat voorwaarts! zo luidde de titel onder de Begroting 2018. De voorwaartse lijn laat zich ook zien in de realisatie van de geplande activiteiten halverwege dit jaar en in de beweging die is ingezet op het gebied van het toekomstige woonaanbod en het vergroten van het participatievermogen van de stad. Alhoewel we in deze Bestuursrapportage 2018 verslag doen van de stand van zaken van het huidige jaar, op basis van doelstellingen van het vorige college, wordt deze beweging voorwaarts versterkt door de ambities die dit voorjaar zijn vastgelegd in het Coalitieakkoord 2018-2022. Logischerwijs vindt de (financiële) vertaling van het merendeel van deze nieuwe ambities plaats in de Begroting 2019, maar daar waar binnen de huidige begroting ruimte is, wordt niet geaarzeld om deze ambities al op te pakken.

Evenals bij de Bestuursrapportage 2017 treft u in bijlage 2 de stand van zaken informatiebeveiliging.

Beleidsrealisatie
In lijn met de functie van de bestuursrapportage wordt de voortgang op de beleidsprogramma's slechts toegelicht in het geval dat er sprake is van een afwijking of bijstelling ten opzichte van de voorgenomen activiteiten uit de Begroting 2018. Deze beleidsmatige afwijkingenrapportages kunt u vinden onder het onderdeel programma's van deze digitale Bestuursrapportage. Een blik op deze beleidsprogramma's leert dat halverwege dit jaar het overgrote deel van de voorgenomen activiteiten reeds is uitgevoerd of naar verwachting zal worden gerealiseerd. Afwijkingen of bijstellingen komen soms ook voor, voornamelijk in het geval van veranderende omstandigheden of hernieuwde inzichten. Naast de toelichtingen op de beleidsafwijkingen die zoals benoemd per programma te vinden zijn, worden op deze plaats nog een aantal centrale thema's uitgelicht.

Dordrecht nog aantrekkelijker als woon- en cultuurstad
Dordrecht is in 2018 gestegen naar een 13de plaats (in 2017 een 14de plaats) op de ranglijst van aantrekkelijke woongemeenten en heeft zelfs een 10de plaats op de lijst van beste cultuursteden volgens de jaarlijks uitgebrachte Atlas voor Gemeenten, die de 50 grootste gemeenten van ons land op verschillende onderwerpen vergelijkt. Deze positieve tendens is in de eerste helft van dit jaar ook goed terug te zien in de stijgende economische activiteiten en evenementen in de stad en een groeiend aantal toeristen. Versterkt door de positieve berichtgeving rond de woonaantrekkelijkheid in Dordrecht en in lijn met het Coalitieakkoord, wordt dit jaar ook gestart met de voorbereidingen voor de bouw van 4.000 kwalitatief hoogwaardige en duurzame woningen.

Werkloosheid neemt verder af, het terugdringen van armoede blijft prioriteit
De werkloosheid en het aantal bijstandsuitkeringen neemt steeds verder af in Dordrecht, deze daling gaat zelfs harder dan het landelijk gemiddelde. Hiermee wordt de positieve trend uit 2017 voortgezet. Desalniettemin blijft armoede (ook onder werkenden) een probleem. Om hier extra op in te zetten is dit voorjaar gezamenlijk met partners in de stad het programma "Samen tegen armoede" tot stand gekomen. In de periode 2018-2022 bepalen we gezamenlijk wat er nodig is om armoede verder terug te dringen. Ook wordt ingezet op het voorkomen van eenzaamheid, omdat dit net als armoede een belangrijke voorspeller is van andere problemen.

Banen trekken aan
De Nederlandse economie groeit verder, met groeipercentages van rond de twee procent. Met name de banen in de zorg trekken aan, door toedoen van de toenemende zorgvraag en het schrappen van bezuinigingen. Ook in Dordrecht zien we een toenemende banengroei terug in de zorg, maar ook de banenperspectieven van de maakindustrie, dienstverlening, leisure (gekoppeld aan de binnenstad) en logistiek en handel zijn goed. Dit zijn ook de sectoren waar Dordrecht tegen de achtergrond van de Groeiagenda en het Coalitieakkoord met de inzet op 4.000 nieuwe banen vol op inzet met de WDO en Dordtse Kil IV, het businesspark Amstelwijck, de campusontwikkeling Leerpark en de binnenstad.

Tegelijkertijd zien we dat ook bestaande vraag naar gekwalificeerd personeel in een aantal sectoren moeilijk is in te vullen. De wervingsproblemen zijn het grootst bij ict- en technische beroepen. Een gebrek aan sollicitanten, maar ook een gebrek aan de benodigde werkervaring en/of vakkennis zorgen ervoor dat vacatures moeilijk vervulbaar zijn. Dit betekent dat we ons niet alleen moeten richten op (het invullen) van nieuwe banen, maar ook aandacht moeten hebben voor de vervangingsvraag en de opleidingsvraag.

Vraag naar jeugdhulp neemt toe
De vraag naar jeugdhulp neemt verder toe, in lijn met het Coalitieakkoord stellen we daarom een lokaal plan Jeugd op. Hierbij zetten we stevig in op preventie, het sneller aanbieden van passende zorg ('basis beter op orde') en op zorgvernieuwing. Ook werken we aan het verbeteren van de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp, waarbij de focus in 2018 ligt op de aanpak van 'thuiszitters' en het voorkomen van vroegtijdige schooluitval.

Meer gebruik van innovaties in de buitenruimte
We maken meer gebruik van innovaties om de stad slimmer en toekomstbestendiger te maken. Zo experimenteren we met een aquadrone, de zogeheten WasteShark, die is voorzien van sensoren om de sloten en singels van de stad schoon te maken. In lijn met deze trend van het gebruik van 'internet of things', passen we op steeds meer locaties sensoren toe om te meten wat er in de buitenruimte gebeurt. Zo monitoren we sinds dit voorjaar in het Westelijke Dordtse Oever gebied op tien locaties, waarbij we veel inzicht krijgen in de luchtkwaliteit van dit gebied.

We houden de stad bereikbaar
In het afgelopen halfjaar is hard gewerkt aan de belangrijkste toegangsweg aan de oostzijde van de stad: de Merwedestraat – Oranjelaan. Daarnaast is uit de aanbesteding van de openbaar vervoer concessie Qbuzz als winnaar gekomen. Qbuzz start in december met het rijden van bussen en treinen (Merwede-Lingelijn) in Dordrecht en omstreken.

Dit voorjaar heeft het college de Koersnota Mobiliteit vastgesteld en aan de raad aangeboden. Het doel van het mobiliteitsbeleid van deze nota is het bereikbaar maken van de groeiambitie van Dordrecht, zoals vastgelegd in het Coalitieakkoord. De fiets en het openbaar vervoer krijgen hierin een belangrijke rol. Een fijnmazig OV-netwerk in de stad, meer vervoer over water, en ruimte voor de fiets zorgen ervoor dat voor kortere afstanden de auto niet nodig is. Dat houdt de stad bereikbaar en leefbaar.

Samenwerking in de Drechtsteden
Een extern adviesbureau heeft in februari 2018 de uitkomsten gepresenteerd van het onderzoek naar effectiviteit en efficiency van de regionale samenwerking in Drechtsteden en Zuid-Holland Zuid. Voor het eind van dit jaar formuleert een commissie onder leiding van dhr. Wim Deetman voorstellen voor de doorontwikkeling op gebied van samenwerking in de Drechtsteden.